Πόσο θα κοστίσει τελικά;
Πολύ λογικό να το ρωτάς, πραγματικά. Όσοι από εμάς δεν είμαστε πλούσιοι ή διάσημοι έχουμε ένα πεπερασμένο χρηματικό ποσό και πάντα θέλουμε να αισθανόμαστε ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται με το πιο έξυπνο τρόπο. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να πληρώσουμε για κάτι άυλο όπως μια ιστοσελίδα – δεν μπορείτε να το κρατήσετε στο χέρι σας, άρα πόσο πραγματικά κοστίζει;

Το κόστος για τη κατασκευή ιστοσελίδας ποικίλλει. Μπορείτε να ζητήσετε ‘τιμή’ από 10 διαφορετικούς σχεδιαστές και να λάβετε 10 τελείως διαφορετικές απαντήσεις, που κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως αρκετές χιλιάδες. Τώρα πώς αποφασίζετε ποιο ποσό είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε;

Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή στη δημιουργία ιστοσελίδας

1. Τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε.

Ποτέ μην υποθέσετε ότι οι ανάγκες σας είναι “απλές” ή θα πρέπει να είναι φθηνότερες από την κανονική τιμή του σχεδιαστή. Ορισμένα πράγματα φαίνονται εύκολα, αλλά είναι πολύ περίπλοκα, ενώ άλλα μοιάζουν με μια μεγάλη υπόθεση αλλά είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν. Η ιστοσελίδα σας μπορεί να αποτελείται μόνο από μία σελίδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα φθηνότερο από ένα με 5 ή ακόμα και 100 σελίδες.

Οι προγραμματιστές/designers δεν τιμολογούν πάντα από το χρόνο που παίρνει κάτι. Ο γιατρός σας μπορεί να στερεώσει μια περικοπή σε 10 λεπτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτεί γνώση, δεξιότητα και ακρίβεια. Ομοίως, έχουμε περάσει αρκετό χρόνο μαθαίνοντας να κάνουμε ότι κάνουμε. Αν μπορούσανε όλοι να το κάνουν, δεν θα είχαμε δουλειές. Εάν προσθέσουμε πράγματα όπως τα φόρουμ, το eshop, τα opt-ins, οι συνδρομές και άλλες προσαρμοσμένες λειτουργίες πολύ απλά θα ανεβάσουμε και το κόστος του website μας.

2. Επίπεδο δεξιοτήτων σχεδιαστή/προγραμματιστή.

Ναι, μπορείτε να πάρετε μια ιστοσελίδα από 350€. Όχι, δεν θα είναι η ίδια ποιότητα με μία ιστοσελίδα που κοστίζει 1500€. Είναι σαν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ποδήλατο και μία Mercedes. Και τα δύο θα σας πάνε εκεί που πρέπει να πάτε, αλλά το ένα είναι σίγουρα καλύτερο από το άλλο. Οι σχεδιαστές που χρεώνουν περισσότερο σας παρέχουν γνώσεις που δεν θα βρείτε σε προσιτές τιμές – και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα οφέλη θα ξεπεράσουν σίγουρα το πρόσθετο κόστος. Αν επιλέξετε αυτόματα τη φθηνότερη επιλογή, κινδυνεύετε να προσλάβετε έναν σχεδιαστή που είναι χάλια!

3. Πόσο απαιτητικός είστε ως πελάτης.

Αναφέρω ένα από αυτά τα πράγματα που κανείς δεν πρέπει να μιλήσει! Αλλά για να είμαι ειλικρινής, θα σου πω απλά: Αν στέλνεις email ή μου τηλεφωνήσεις 50 φορές την ημέρα και περιμένεις ένα δισεκατομμύριο μικρές αλλαγές, τότε ναι πρόκειται να σας κοστίσει. Θυμηθείτε ότι οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές είναι άνθρωποι και (μερικές φορές) έχουμε ζωές μακριά από τους υπολογιστές μας.

Πόσο πρέπει να πληρώσω;

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να αναρωτηθείτε πριν αποφασίσετε για έναν προϋπολογισμό για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας.

Για Blogs:

Ποιος είναι ο σκοπός του blog μου; Εάν έχετε το blog για να μοιράζεστε φωτογραφίες και αναμνήσεις με την οικογένειά σας και να μην βγάζετε χρήματα από αυτό, τότε ένα δωρεάν θέμα και είστε ok. Εάν, ωστόσο, κάνετε κάποιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο από το blog σας και χρειάζεστε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα για τους επισκέπτες σας, ήρθε η ώρα να αυξήσετε τον προϋπολογισμό.

Τι θα κερδίσω από ένα επαγγελματικό σχέδιο; Είτε θέλετε να προσελκύσετε καλύτερους διαφημιζόμενους είτε να εμφανίζεστε σε ιστοσελίδες “ονόματα”, ένα επαγγελματικά σχεδιασμένο blog θα ξεπερνάει πάντα ένα default. Εάν γνωρίζατε ότι μία δαπάνη 1000€ θα σας φέρει 5-6 φορές περισσότερα, δεν θα ήταν λογικό να ξοδέψετε τα χρήματα;

Πρέπει να αναθέσω αυτό το έργο; Πολλοί bloggers σχεδιάζουν τις δικές τους τοποθεσίες για να εξοικονομήσουν χρήματα. Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως βλέπω ένα από τα τέσσερα αποτελέσματα:

  • Χάνουν ώρες και ώρες προσπαθώντας να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, το τελικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να φαίνεται απαίσιο.
  • Χάνουν ώρες και ώρες προσπαθώντας να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, τότε απογοητεύονται και μισθώνουν κάποιον ούτως ή άλλως.
  • Έπειτα το αναθέτουν στο φθηνότερο σχεδιαστή, τέλος καταλήγουν να το αναθέσουν σε επαγγελματία για να διορθώσει ότι χάλασε ο προηγούμενος.
  • Πληρώνουν για ένα άλλο σχέδιο μέσα σε ένα χρόνο από τη δουλειά DIY γιατί δεν ήταν αυτό που ήθελαν.
    Σε αυτές τις καταστάσεις, το μόνο που βλέπω είναι η σπατάλη χρόνου, χρημάτων και προσπάθειας. Αν είστε blogger, επικεντρωθείτε στο blogging, ειδικά αν αυτό είναι το πώς κερδίζετε χρήματα. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στην εξωτερική ανάθεση των πράξεων που σπαταλούν το χρόνου σας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΤΕ: Από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την αξία που θα έχετε από ένα καλύτερο design. Σε γενικές γραμμές, δεν θα δαπανούσα περισσότερα από 2000€ σε ένα blog design αν δεν έχετε ένα τεράστιο ακροατήριο και πολύ εξειδικευμένες ανάγκες.

Για website επιχειρήσεων:

Πόσο σημαντικό είναι να έχω ένα website για την επιχείρησή μου; Είναι ο 21ος αιώνας και πάνω από το 60% των χρηστών του διαδικτύου ερευνούν προϊόντα και υπηρεσίες online πριν κάνουν μια αγορά. Εάν η επιχείρησή σας δεν διαθέτει ιστοσελίδα, ανεξάρτητα από το τι κάνετε ή πόσους εργαζόμενους έχετε, το παιχνίδι έχει χαθεί. Δηλαδή, έχοντας μια άσχημη, ξεπερασμένη ιστοσελίδα δεν πρόκειται να βοηθήσει τη φήμη σας. Είναι εύκολο να πείτε ότι οποιαδήποτε παρουσία στο διαδίκτυο είναι καλύτερη από καμία, αλλά σίγουρα μπορεί να χάσετε πιθανούς πελάτες ή να αντιληφθούν το προϊόν/υπηρεσία σας ως “φθηνή”.

Τι πραγματικά κάνει το website μου για την επιχείρησή μου; Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα σας για να μάθουν τι προσφέρετε; Κλείνουν ραντεβού; Αγοράζουν προϊόντα; Ψάχνουν τον αριθμό τηλεφώνου σας; Δύο σημαντικά στοιχεία σχετικά με αυτό: (1) Αν η ιστοσελίδα σας δεν οδηγεί σε περισσότερες δουλειές είτε πωλήσεις προϊόντων, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Και δεν είναι επειδή το ίντερνετ δεν λειτουργεί – είναι επειδή το website σας δεν λειτουργεί. (2) Εάν η ιστοσελίδα σας οδηγεί σε περισσότερες δουλειές είτε πωλήσεις προϊόντων, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε τι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των ποσοστών μετατροπής ή να διευκολύνει τα πράγματα για τους πελάτες σας.

Τι χρειάζεται πραγματικά η επιχείρησή μου; Έχω μιλήσει με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν εμμονή με πράγματα που απλά έχουν νόημα. Πρέπει απαραιτήτως να έχουν ένα μενού που ξεφυτρώνει με κάποιο τρόπο ή θέλουν να πάνε το περιεχόμενο χαμηλότερα στη σελίδα μόνο για να κάνουν το λογότυπο μεγαλύτερο. Και ενώ ανησυχούν για όλες αυτές τις λεπτομέρειες, δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι οι μισοί από τους επισκέπτες τους δεν κάνουν πουθενά κλικ στην αρχική σελίδα. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι χρειάζεται η ιστοσελίδα σας, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε κάποιον που το κάνει. Αμέσως.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΤΕ: Τα σχέδια ιστοσελίδων για τις επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολο να κοστολογηθούν, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται. Θα έλεγα ότι πρέπει πάντα να περιμένετε τουλάχιστον κάποιες χιλιάδες ευρώ. Δεν μου αρέσει αυτή η απάντηση; Δοκιμάστε να σκεφτείτε την ιστοσελίδα σας ως υπάλληλο και νομίζω ότι θα δείτε γιατί παίρνετε μια συμφωνία ανεξάρτητα από το τι ξοδεύετε.

Τι νομίζετε; Πόσο κοστίζει η δημιουργία ιστοσελίδας;

Δημιουργία Ιστοσελίδας - Προσφορά